Най-дългите!

Йордан • Без категория, Снимки • 14 Nov 2008

Днес ми попадна пост на английски, в който са разгледани най-дългите имена в Гугъл. Странно защо, но от официалната страница на първото от тях в Уикипедия, липсва изключително полезната транскрипция. Аз обаче не бих се сърдил на авторите на статиите. Ще видите защо.
Та, увеличете временно разделителната способност на монитора, за да събере повече букви на един ред, и да започваме.

Таумата, Нова Зеландия

Таумата, Нова Зеландия

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu [Тауматауахатангихангакоауааааа… спирам с опита за транскрипция на български :)] е маорското название на висок (цели!) 305 метра хълм в Нова Зеландия. Ако Ви е трудно да прочетете това на екрана, можете да отскочите набързо до другият край на света, и да видите на живо. Има си голяяяяяяяяяяяяма табелка, в случай, че се заблудите кой точно е баира. 85 букви. 1 дума. 1 метър…

ЖП табела в Уелс

ЖП табела в Уелс

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, малко по-късичко, но много по-близо до нас, е селце с около 3000 жители в Уелс. След църквата “Сейнт Мери”, най-забележителното за туристите място за снимки е табелката на жп гарата. На нея има 58 букви. Отдолу транскрипция. Уикипедия са дали не само нея, но и самото произношение, за да добиете представа за колко време и с каква бързина, се казва на местен диалект.

Горните две обаче, са само от по една дума. Най-дългото официално наименование, влязло и в книгата на рекордите “Гинес” е Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, демек – столицата на Тайланд – Бангкок.

Бангкок - Дворецът

Бангкок - Дворецът

Слава Богу, че родителите ми не са били толкова запалени по дългите имена. Представяте ли си да те кръстят по такъв начин. Определено ще си уникален…2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.